Sebze Yemekleri

Patlıcan Musakka


Malzemeler 
5 adet Patlıcan
1 1/2 su bardağı Zeytinyağı
3 çorba kaşığı Margarin
300 gr. Kıyma (kuzu)
1 adet Soğan (ince doğranmış)
2 adet Domates (kabuğu soyulup, halka doğranmış)
200 gr. Konkase domates
4 adet Biber (dolmalık)
1/2 çay kaşığı Tuz
Karabiber
1 1/2 su bardağı Et suyu (su da olabilir)

Hazırlanışı   
Önce fırınınızı 175 °C'ye getirip, ısıtın. Patlıcanların kabuklarını soyup, iki santim kalınlığında yuvarlak halkalar biçiminde doğrayın. Üzerlerine tuz serpip, yaklaşık 20-30 dakika acı suyunun çıkmasını bekleyin. Sonra soğuk suyla yıkayıp, kurulayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Yağ kızınca patlıcanları alt üst ederek altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın. Fazla yağlarını süzdürerek tavadan alın. Kağıt peçete üzerine çıkartın. Musakkayı pişireceğiniz fırın tepsisine kızarttığınız patlıcanların yarısını dizin. Bir tencerede Sana'yı eritin. Yağ kızınca soğanı ekleyip arasıra karıştırarak birkaç dakika sote edin. Kıymayı ekleyip, birkaç dakika kıyma suyunu bırakıp, tekrar çekinceye kadar sık sık karıştırarak kavurun. Konkase domates, tuz ve biberi ilave edin. Kaynar halde et suyunu ya da su koyup, bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Ağır ateşte harç suyunu çekinceye kadar pişirin. Tepsideki patlıcanların üzerine hazırlamış olduğunuz kıymalı harcı koyun. Üzerine kalan kızarmış patlıcanlar ile halka doğranmış domates ve biberi yerleştirin. Tepsiyi, önceden ısıtılmış fırına sürüp, musakkayı 25-30 dakika pişirin. Patlıcan musakkasını önceden ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp, sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun...

Türlü


Malzemeler
1 orta boy patlıcan
1 havuç
1 kabak
2 salçalık kırmızı biber
2 dolmalık biber
2 domates
2 soğan
5~6 diş sarımsak
Tuz
karabiber
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tutam reyhan

Hazırlanışı
Patlıcanı alacalı soyun. 5-6 cm uzunluğunda parmak şeklinde doğrayın.Kararmamaları için tuzlu suda yarım saat bekletin. Soğanları soyup ay şeklinde kesin. Bir tatlı kaşığı tuzla ovup suyunu sıkın ve bir kenarda bekletin.Sarımsakları ve domatesleri soyup rendeleyin. Kabak ve havucun kabuğunu soyun, biberlerin çekirdeklerini temizleyin. Sebzeleri patlıcanı doğradığınız şekilde hazırlayın.Bütün sebzeleri tabanı geniş bir tencereye dizin. Üzerlerine ay şeklinde doğranmış soğan, rendelenmiş domates ve sarımsakları yayın. Şeker, reyhan, tuz ve karabiberi serpiştirin. Zeytinyağını sebzelerin üzerlerine gezdirerek dökün. Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Servis tabağına alıp servis yapın.Afiyet olsun...