10/09/2011

Pilav-Mantı-Makarnanın Püf Noktaları

Pilav...
  • Pilavınızın bembeyaz olmasını istiyorsanız pişerken içine birkaç damla limon suyu ekleyin.
  • Pilav pişirirken ısıyı yüksekten başlatıp piştikçe kademe olarak düşürürseniz, pilavınız kıvamlı ve lezzetli olur.
  • Pişerken pilavı karıştırmak, pirinçteki nişastayı açığa çıkaracağından, tanelerin birbirine yapışmasına neden olur.Bu nedenle suyu ekledikten sonra pilavı karıştırmayınız.
  • Pilavı kapattıktan sonra üzerine kağıt bir havlu koyup, kapağı kapalı olarak en az 5-10 dakika demlendirdikten sonra servis yapın. Kağıt havlu buharı çekeceğinden tanelerin birbirine yapışmasını önler.
  • Isıtılan pilavın tadı kaçacağından günlük miktarda pişirmenizi öneririz.
Makarna...
  • Makarnanızı derin, yüksek ve ısıyı her yere eşit dağıtacak bir metalden yapılmış tencerede ve bol suda haşlayın.
  • Tuz, makarnanın tadını ortaya çıkarır. Bu yüzden haşlama suyuna mutlaka tuz ekleyin. Tuzu su kaynadıktan sonra ekleyin.
  • Paketin üzerindeki pişirme sürelerine dikkat edin.Makarnayı su kaynadıktan sonra içine atın ve yeniden kaynamaya başladığı andan itibaren süre tutmaya başlayın.
  • Pişirme sırasında makarnanın suyuna katacağınız et ve tavuk suyu tabletleri, karabiber, pulbiber, kekik, nane gibi tatlandırıcılar makarnaya farklı lezzetler kazandıracaktır.
  • Bol suda ve ara sıra karıştırarak haşladığınız makarnaya yağ katmaya gerek yoktur. Ancak süzgeçte biraz beklemesi gerekiyorsa, yapışmalarını engellemek için bir parça yağ ekleyebilirsiniz.
  • Makarnayı süzmek için geniş delikli değil, ince delikli süzgeçleri tercih edin.Geniş delikli süzgeçler suyun bir anda akmasına neden olduklarından makarnalar birbirine yapışabilir.
  • Sos eklerken, tüm makarnanın sosa bulanmasını sağlayın, ancak makarnanız sos içinde kaybolmasın.
Mantı...
  • Mantı hamuru için kullanacağınız suyun ılık olmasını tercih edin. Yoğurduğunuz hamurun çok sert ya da yumuşak olmamasına dikkat edin; bu açmanızı zorlaştırır.
  • Hazırladığınız mantıları hemen haşlamayıp biraz bekletecekseniz üzerine un serpip yağlı bir kağıdın üzerine yayın.
  • Mantıları haşladığınız suya tuz ve yapışmamaları için sıvıyağ ekleyin.
  • Haşlama suyu olarak et ya da tavuk suyu kullanmak mantınızın lezzetini arttırır.Bunun için hazır tabletleri de kullanabilirsiniz.
  • Hazırladığınız mantıları unlayıp kuruttuktan sonra bir saklama kabına ya da buzdolabı poşetine koyarak saklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder