Köfteler


Çiğ Köfte 




Malzemeler
700 gr köftelik ince bulgur
350 gr kıyma
2 yemek kaşığı salça varsa 1 kaşıkta biber salçası
1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan
100 gr isot
4 adet soyulmuş domates
3 çay bardağı limon suyu,
kimyon,karabiber ve köfte otu karışımı baharat
1,5 bağ maydanoz ince ince kıyılmış
6 adet yeşil soğan ince ince kıyılmış
1 baş ezilmiş sarımsak


Hazırlanışı

  • Kuru soğan, salça ve isotun yarısını yarım su bardağı su ile islatarak karıştırın. Bulguru ilave ederek bulgurlar yumuşayana kadar domatesleri teker teker ilave ederek yoğurun. Bu işlem yaklaşık 20-30 dk sürecektir. Domatesleri her eklediğinizde iyice ezerek parçalanmasını sağlayınız.
  • Kıymayı ve kalan isotu 1/2 (yarım) su bardağı su ve 1,5 çay bardağı limon ile ayrı bir yerde yoğurulur ve bulgurla birleştirilir. 1 yemek kaşığı karışık baharat(kimyon,karabiber, köfte otu) eklenerek yaklaşık 20-25 dk yoğurulur.
  • Son olarak İnce ince kıyılmış olan yeşil soğan, sarımsak, maydanoz ve 1,5 çay bardağı limon suyu ilave edilerek karıştırılır ve servis yapılır. Yanında salata ve marul ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...


İçli Köfte



Malzemeler (Ortalama 22 tane köfte için)
2,5 bardak ince bulgur (250 gr.)
1 yumurta
1 ince kıyılmış kurusoğan
1-2 yemek  kaşığı salça
3- 4 kaşık un, tuz


İç malzemesi:
300 g kıyma
4-5 küçük doğranmış soğan
1/2 su bardağı bardağı ceviz içi
Karabiber, tuz


Hazırlanışı

  • Kıyma kavrulup suyunu çekince soğanlar eklenir, sağanlar yumuşayınca ceviz ve baharatları katılarak soğumaya bırakılır.
  • İnce bulgurun üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edilip ağzı kapalı bekletilir.
  • Islanıp yumuşayan bulgura diğer köfte malzemeleri katılarak yaklaşık 10 dakika yoğurulur. Yoğurma sırasında yeterince su ilavesi yapılır.
  • Yoğurulan harçtan yumurtadan büyük parçalar koparılarak, sol avuç içine alınır. Avuç içindeki köfte sürekli döndürülerek sağ işaret parmağıyla köftenin ortası oyulur. Bu esnada ellerin kayganlığı sağlaması açısından ıslak kalmasına özen gösterin.
  • Tamamen soğuyan iç harcı, kapanmasını zorlaştıracak kadar fazla, ortası boş kalacak kadarda az koymamaya dikkat edilerek doldurulur. (Yaklaşık 3 tatlı kaşığı.)
  • Doldurulan içli köfteler geniş bir tepsiye fazla sıkııştırılmadan bırakılır.
  • Kızartmak için köftelerin üzerini kapatacak kadar sıvıyağ kızdırılıp, köfteler çok sıkı olmayacak şekilde tencereye bırakılır.
  • Kızarma esnasında kevgirle yavaş hareketlerle köfteler hareket ettirilir.
  • Haşlama yapmak için de kaynayan su dolu tencereye atılır ve köfteler suyun yüzüne çıkmaya başlayınca bir iki dakika daha beklenip servis tabağına alınır.
  • Haşlanacaksa bol tuzlu su kaynatılır, köfteler çok sık olmayacak şekilde tencereye konur.
  • Köfteler suyun yüzüne çıkmaya başlayınca bir kaç dakika daha bekletilip çıkarılır.Servis edilir.Afiyet olsun...
Zor bir yemek gibi gelse de eliniz alıştığında yapması kolay bir yemektir aslında.İçli köfte deyince korkmayın, en azından bu lezzet için denemeye değer:) İşiniz kolaylaşsın diye yapımıyla ilgili görselleri de tarife ekledim..